Skip to main content

Verduurzaming: Woningen een 2e laag?

Het zijn er veel, zo’n 2,5 miljoen woningen. Krijgen al deze huizen op termijn een 2e laag of huid (skin) ter verduurzaming?

Vooral uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Slopen doen we ze niet meer. Dat betekent dus renoveren of transformeren en verduurzamen. In veel portefeuillestrategieën van corporaties zijn deze complexen inmiddels gelabeld met het scenario doorexploiteren met 15 tot wel 40 of 50 jaar. Maar ook de particuliere woningeigenaren komen er aan. Dat betekent vooral bij de oudere woningen een forse ingreep. Technische aanpassingen, verbetering van de woonkwaliteit met wijzigingen van plattegrond of inzet van modules van badkamers, keukens of een slaapkamer of berging op de begane grond. Maar met het oog op woonlasten zeker ook verduurzaming en verbetering van de energetische kwaliteit.

Op zich niets nieuws, alleen zijn de oplossingen die de laatste tijd worden gepresenteerd steeds innovatiever en creatiever. Van de Stroomversnellingswoning via badkameruitbuikmodules naar een 2e laag om de woning. Een ‘skin’ zoals dat in het concept van Prêt-à-loger wordt genoemd.

portiekskin skin skin2

 

 

 

 

 

Een interessante ontwikkeling, omdat een deel van de verduurzamingsoplossing in de buitengevel wordt gestopt. Tegelijkertijd worden er in sommige concepten ook toevoegingen gedaan aan de woonkwaliteit, door meer woonoppervlak en een aangenamer binnenklimaat. Ook voor portiek-etage woningen is deze innovatie aan de gang.

Alle woningen en tussenwoningen of gestapelde woningen zouden zo aan een duurzaam tweede leven kunnen beginnen. De belangrijkste hobbel die genomen moet worden is de investering. Lukt het om dit soort toepassingen voor minder dan, zeg € 30.000 a 35.000 te realiseren, dan ligt grootschalig toepassing van een 2e laag of skin voor de hand!

Duurzame oplossingen voor leefbaar wonen

Iets waar wij allemaal naar streven. Kijk hier hoe we dat voor elkaar krijgen.
Ontdek wat wij kunnen betekenen