Skip to main content

De Virtuele Renovatieprofessional

Ik vroeg me daarbij laatst af: Hoe lang zal de renovatieadviseur of professional nog nodig zijn met alle huidige technologische ontwikkelingen?

De digitale mogelijkheden groeien dagelijks en het duurt niet lang meer of renovaties worden volledig geautomatiseerd. Ontwerpen in BIM, 8D. We kijken naar het eindresultaat via een Oculus Rift. Alle documenten staan in de iCloud en met Virtual Reality zien we hoe onze woning er in 3D uitziet na de renovatie.

Opmeten en inmeten van bestaand vastgoed gaat met behulp van een drone en 3D-scanners. De klant bestelt zijn renovatie via Skypen met een renowinkel. We zetten onze Google Glass op en lopen door onze huidige woning, maar dan hoe hij er gerenoveerd uitziet. En wat niet uit de fabriek komt, gemaakt door robots, wordt op locatie met behulp van 3D-printers vervaardigd. Alles virtueel, geen professional meer nodig, behalve voor de ICT.

Virtuele professional

Onzin? Over de top? Ik denk van niet. Als we al deze elementen met elkaar verbinden, we maken er een goede app van en voilà: de renovatieprofessional is virtueel geworden.

‘Mijn Renovatie’ en ik noem hem of haar ‘Reno’, de digitale virtuele professional die alles weet over renovaties, duurzame oplossingen, nul-op-de-meter, bouw en ontwerpkosten, maar ook comfort en levertijd. Binnen een paar minuten zie ik het digitale ‘eindresultaat’ van mijn gewenste renovatie, interieur en exterieur.

Voer vanuit je luie stoel je huisadres in, bouwjaar en wat persoonlijke woonwensen over uitrusting en smarthome, kies je kleuren en uitstralingselementen en de renovatie is klaar. Oculus Rift op en rondlopen maar.

Lees ook: Renoveren, of toch maar weer nieuwbouw?

Tevreden? Even Skypen en dan kan ‘Reno’ aan de gang, Een paar uur later kan ik via mijn Google Glass het resultaat al zien in mijn eigen huis. ‘Reno’ meldt mij dat de robots over drie weken alles klaar hebben en het in één dag wordt gemonteerd en geassembleerd, door robots en printers. En ‘Reno’ zorgt dat alles klopt. Geen faalkosten, de energieberekening is goed en ik ken voor de komende 30 jaar mijn onderhoudskosten.

Wauw: gaaf en goedkoper. Ik voorspel dat dit scenario zeer nabij is!

 

Dit artikel is eerder verschenen als blog op Renovatieprofs

Duurzame oplossingen voor leefbaar wonen

Iets waar wij allemaal naar streven. Kijk hier hoe we dat voor elkaar krijgen.
Ontdek wat wij kunnen betekenen