Woningcorporaties hebben hun vastgoedsturing de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd.
Vanuit de ondernemingsvisie is de portefeuillestrategie bepaald, het assetmanagement opgetuigd en heeft duurzaamheid een prominente positie in de complexplannen gekregen.
De Vastgoedstrategie is een professionele vorm van sturing geworden.
De beleidsachtbaan is binnen vastgoedstrategie inmiddels een bekend en veel gebruikt procesmodel voor de vastgoedsturing. Ook als deze niet actief wordt gebruikt volgt men in de praktijk dit proces. Daarbij is hij de laatste jaren sterk ‘vergroend’ door de forse invloed van de verduurzaming en energietransitie in de volkshuisvesting.
1. Het Portfoliomanagement
Binnen het portfoliomanagement wordt gekeken naar de uitgangspunten, kaders en ambities van de ondernemingsstrategie. Gekoppeld aan de ontwikkelingen in de woningmarkt en de gemaakte lokale woningmarktafspraken wordt de portefeuillestrategie voor de gehele vastgoedportefeuille bepaald tot 2030 en vaak ook al tot 2050 met het oog op de co2-neutraal doelstellingen.
2. Het Assetmanagement
Binnen het assetmanagement wordt de portefeuillestrategie verder uitgewerkt op wijk- en complexniveau. Zowel voor de korte (tot 5 jaar) als langere termijn wordt gekeken welke strategieën nodig zijn voor exploitatie, vervanging, transitie en verduurzaming van de complexen.
In dit integrale proces worden wonen, vastgoed en financiën gezamenlijk de leidraad voor de keuzes en uitwerking van de toekomt van de complexen. Hierbij worden veel data gebruikt als input voor de onderbouwing van de keuzes en strategieën. Mogelijkheden van verduurzaming, energieneutraal, co2-neutraal, BENG, NOM etc. worden daarbij steeds nadrukkelijker ingezet als routekaart voor de toekomst.
3. Het Propertymanagement
In deze fase worden de gekozen scenario’s uitgewerkt en complexplannen gemaakt. Hier vindt in samenwerking met marktpartijen de uitvoering plaats van onderhoud, renovatie en vooral van de duurzame verbetering en energietransitie van het woningbezit.
De vastgoedstrategie
Prestaties worden per complex (of per woning) gemeten, vastgelegd en dienen (via big data) als monitoring en sturingsinstrument voor de check op realisatie van de complexplannen en ondernemingsplannen.
Zo kan getoetst worden of de duurzame (groene) ambities zowel voor de klant/huurder (betaalbaarheid en beschikbaarheid), de staat van het vastgoed (kwaliteit onderhoud en duurzaamheid/energieprestatie), de financiële positie (rendement en kasstroom) en de leefbaarheid behaald worden. Daarmee wordt duidelijk of de gemaakte keuzes in de vastgoedstrategie de juiste bijdrage leveren aan de ondernemingsdoelstellingen van de corporatie.
FM Consultants heeft de afgelopen jaren tientallen corporaties ondersteund en begeleid bij hun proces voor een goede vastgoedstrategie en helder portefeuillebeleid. Wilt u uw vastgoedsturing verder ontwikkelen in de duurzame beleidsachtbaan, neem dan contact op met Carlo Muller (06-53261455) of stuur een mail.