Skip to main content

Hotel Mama

En dat wordt in hoog tempo nog langer. Er dreigt nl. steeds meer een chronisch en groot tekort aan goedkope huurwoningen…

Hoezo? Nou, dat heeft meerdere oorzaken:
·       Ten eerste is er de grote toestroom van asielzoekers (statushouders) die vaak voorgaan bij woningtoewijzing (van goedkope woningen).
·       Ook de arbeidsmigranten doen in grote getale mee in de strijd om een goedkope (huur)woning.
·       Veel gebroken gezinnen zorgen voor alleenstaande vaders en moeders (met kinderen) die snel goedkope huurruimte zoeken en voorrang krijgen.
·       Het stof van de nieuwe Woningwet is neergedaald en de analisten zijn druk bezig de consequenties ervan in beeld te brengen. Een ding is zeker, ook met het passend toewijzen en alle nieuwe regeltjes wordt het voor de starter zeker niet makkelijker om een huurwoning te vinden.
·       De forse huurprijzenstijging van de afgelopen jaren, waardoor de mogelijkheid om te verhuizen steeds kleiner wordt en de iedereen blijft ‘zitten’, een lage mutatiegraad tot gevolg.
·       Onbereikbare koopwoningen door de strenge hypotheekregels, de huizenprijzen en het gebrek aan een vaste baan of het zijn van zzp-er.
·       De beschikbare (goedkopere) huurappartementencomplexen worden vaak al bewoond door ouderen en alleenstaanden.

Ben je straks na je studie eindelijk klaar voor de arbeidsmarkt, heb je vanuit het nieuwe leenstelsel al een forse schuld opgebouwd. Hoge huur en/of hypotheeklasten kun je er dan niet bij hebben en een startkapitaal voor een woning of inrichting is ook verder weg. Toch maar inschrijven voor een goedkope huurwoning?

Welke mogelijkheden blijven er dan nog over?
1.     Verhuizen naar een gebied of regio met goedkope en beschikbare woningen…
2.     Een woning kraken (tja, niet de prettigste variant) of ‘anti-kraak’ gaan wonen…
3.     Naar het buitenland vertrekken…
4.     In het tuinhuis van je opa en oma gaan wonen…
5.     Een kluswoning huren en zelf opknappen of meedoen aan een CPO-project…
6.     Een 3D-printer kopen en je eigen huis printen; nu nog toekomstmuziek, maar…
7.     Of (veel) langer thuis blijven wonen…

 

Tja, dan lijkt de Italiaanse optie van langer thuis blijven wonen nog wel de meest voor de hand liggende. Lekker tot je 40e levensjaar thuis blijven wonen bij je moeder. Lekker de was voor je gedaan en iedere dag lekker voor je gekookt.

Viva Hotel Mama!

 

Deze blog is verschenen op Corposcoop

Duurzame oplossingen voor leefbaar wonen

Iets waar wij allemaal naar streven. Kijk hier hoe we dat voor elkaar krijgen.
Ontdek wat wij kunnen betekenen