Skip to main content

#IkwileenHuis

‘Ik wil een Huis’. Met deze slogan is de Woonbond samen met 2 corporaties (Rochdale en Wooncompagnie) een landelijke campagne gestart.
Belangrijkste doel, laten zien wat voor een crisis de huidige krapte op de woningmarkt betekent.

Gewone mensen delen hun verhaal over hun zoektocht naar een (huur)woning. Meer dan de helft van de woningcorporaties doet mee. Belangrijkste doel het verlagen van de belasting druk (VPB, Verhuurderheffing en ATAD) en helemaal afschaffen van de verhuurderheffing door corporaties.

Verhuurderheffing 1,7 mld

Die verhuurderheffing van 1,7 miljard (oplopend tot 2,6 miljarden 2021) belasting afdracht die vrij zou komen bij afschaffing kan dan ingezet worden voor de bouw van vele nieuwe sociale huurwoningen (hier is de vraag het grootst naar) en verduurzaming (zorgt voor verlaging van woonlasten en CO2 reductie) van woningen.

Door rechtstreeks de gebruiker (huurder) aan het woord te laten via de #ikwileenhuis op social media wil men de druk op voeren in Den Haag.
De miljardenheffing werd ingevoerd als crisismaatregel maar is ondertussen verworden tot een manier om de staatskas te spekken. En dat over hoofden van (arme) sociale huurders. De toegezegde 100 miljoen (per jaar voor 10 jaar) is een doekje voor het bloeden, een pleistertje op een gapende open wond.

Meer dan 250 corporaties deelde de afgelopen tijd hun aanslag verhuuderheffing op twitter en LinkedIn om de actie kracht bij te zetten. De reacties van een aantal bestuurders zijn hieronder verzameld.

Quotes #ikwileenhuis

“ Stadgenoot stort € 33,7 miljoen in de staatskas. Per huurder een bedrag van € 1273. Bizar! Met dat geld hadden we 1000 mensen een dak boven hun hoofd kunnen geven. #wooncrisis #ikwileenhuis“
“ Alstublieft @WBHoekstra en @KajsaOllongren. Jullie ontvangen jullie 1,7 miljard euro van de huurders van sociale huurwoningen. Iedere huurder van @Patrimoniumurk draagt hieraan vandaag 832 euro bij. Geld dat we liever hadden besteed aan nieuwe woningen. #ikwileenhuis“
“€ 3,2 miljoen aan verhuurdersheffing overgemaakt naar ministers @WBhoekstra en @KajsaOllongren. Geld van onze huurders. Zonde! Met dit geld hadden we voor onze woningzoekenden 90 nieuwe betaalbare huizen kunnen bouwen. #wooncrisis #ikwileenhuis”
“Goedemorgen @WBHoekstra en @KajsaOllongren Bij deze weer ruim 37,5 miljoen euro van onze huurders voor de staatskas. Veel liever hadden we 1000 woningzoekenden aan een betaalbare woning geholpen. #ikwileenhuis #wooncrisis”
“Katsjing! We maken weer ruim 77,5 miljoen euro huurdersbelasting over aan Den Haag. Daar hadden we ook 400 nieuwe sociale huurwoningen voor onze huurders voor kunnen bouwen. Gemiste kans! @WBHoekstra en @KajsaOllongren. #wooncrisis #ikwileenhuis”
“Meer dan € 815.000 naar de schatkist overgemaakt als “straf” voor het hebben van sociale huurwoningen. Daar had ik liever woningen voor gebouwd voor onze woningzoekenden, die daar al 7 jaar op wachten! #waanzin #wooncrisis #ikwileenhuis”
“Nieuwbouwplannen voor 200 woningen de prullenbak in… Die hadden we kunnen bouwen van de ruim 30 miljoen euro van onze @Havensteder huurders, die nu naar de vermindering van de staatsschuld gaan. #ikwileenhuis “
“Sorry huurders van @Lefier_wonen. Ik heb €11.209.602, lees ruim 11 miljoen euro, overgemaakt aan @WBHoekstra Minister @KajsaOllongren ik had dit geld liever ingezet om onze huurders gemiddeld 40 euro per maand minder huur te laten betalen #wooncrisis #ikwileenhuis”

De Woonbond steunt

Woonbonddirecteur Paulus Jansen: ,,Het is volstrekt onverantwoord om deze heffing in stand te houden terwijl we midden in een wooncrisis zitten. Huurders en woningzoekenden zijn uiteindelijk de dupe. Er is een tekort aan betaalbare huurwoningen, en de verhuurderheffing houdt dit in stand. Het is mooi dat zo veel corporaties hiertegen in actie komen en een bezwaar indienen.”

Dus als we de woningmarkt echt willen vooruit helpen en willen zorgen voor een betaalbaar huis voor al die woningzoekende, daklozen, bak slapers en thuiswonenden, dan zullen we iets moeten doen! Steun de actie met een quote of voorbeeld en #ikwileenhuis

De corporaties gaan intussen stug verder met hun activiteiten en hun actie voor afschaffing van de heffing en verlaging van de onnodige belastingdruk.

NB: Ondertussen zijn ruim 180 corporaties een rechtszaak gestart tegen de overheid en de verhuurdersheffing; deze is in strijd met de Woningwet; middelen van corporaties moeten direct terugvloeien naar de volkshuisvesting…

Duurzame oplossingen voor leefbaar wonen

Iets waar wij allemaal naar streven. Kijk hier hoe we dat voor elkaar krijgen.
Ontdek wat wij kunnen betekenen