‘Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend’
Platform Follow The Money publiceerde recent een interessant artikel over dit thema: “Slopen-van-woningen-is-kapitaalvernietiging?’ Ze interviewden daar o.a. André Thomson, emeritus hoogleraar van de TU Delft voor en vroegen 7 woningcorporaties naar hun ervaringen en standpunt. Als het aan Thomson ligt komt er een moratorium op sloop…
8000 huurwoningen per jaar
Woningcorporaties slopen jaarlijks gemiddeld bijna 8.000 woningen. Die hadden ze technisch gezien haast allemaal kunnen renoveren. Waarom afbraak in tijden van woningnood? En huurders komen steeds vaker in opstand tegen de sloop van ‘hun’ huurwoning.
Dit zijn de belangrijkste punten uit het artikel, dat hier volledig is te lezen:
- Er is een acuut tekort aan voldoende betaalbare woonruimte. Niettemin gaan jaarlijks zo’n 8.000 oudere sociale woningen voor nieuwbouw tegen de vlakte. Terwijl een grondige renovatie ze een tweede leven had kunnen geven.
- Renoveren van een gebouw is aanzienlijk goedkoper dan het eerst slopen om er vervolgens iets nieuws neer te zetten. Een totale renovatie neemt ook veel minder tijd in beslag. Daardoor is de locatie binnen twee jaar weer voor bewoning beschikbaar, in plaats van de zes jaar die nodig zijn voor sloop én nieuwbouw. En dan is ook de stikstofuitstoot nog eens veel lager.
- Follow the Money inventariseerde bij zeven grote woningcorporaties waarom ze desondanks kiezen voor kapitaalvernietiging door sloop. Veelgenoemde redenen zijn kostbare technische problemen van bestaande woningen, de voorziene lagere onderhoudskosten van de nieuw te bouwen woningen, en de mogelijkheden om met nieuwbouw andere doelgroepen aan te trekken voor een meer gemengde wijk.
- Er hangt wel een kentering in de lucht, al is die nog niet in de cijfers terug te zien. Dankzij de focus op duurzaamheid en vermindering van de stikstofuitstoot groeit ook bij woningcorporaties de belangstelling voor renovatie.
Het hele artikel lezen op FTM: De nieuwe Woningnood